Reklama

Prawidłowe przechowywanie żywności

Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać żywność?

Aby dłużej cieszyć się świeżym ciastem, do miejsca, w którym odkroiłaś jego kawałek, przyłóż grubą kromkę chleba. Przymocuj ją wykałaczkami - ochroni ciasto przed wyschnięciem. 

Jajka 

Najlepiej jest je zamrozić. Rozbij skorupki i zawartość przelej do pojemnika na lód. Możesz dodatkowo posolić lub dodać nieco cukru. Później wystarczy je wykruszyć i rozmrozić. 

Cebula i jabłka 

Powinny być przechowywane oddzielnie od innych warzyw i owoców, ponieważ przyspieszają ich dojrzewanie. Dodatkowo cebulę możesz przechować w rajstopach nylonowych. Umieść każdą z nich w osobnej nogawce i dokładnie zakręć przestrzeń pomiędzy nimi, aby cebule oddzielić od siebie. Wtedy trochę przeschną i dłużej będą przydatne do spożycia. 

Reklama

Ser biały i żółty 

Wszystkie sery najlepiej przechowywać w papierze woskowym - ochroni je przed wyschnięciem. W ten sposób mogą zachować świeżość nawet 2 tygodnie. Biały ser zazwyczaj po rozpakowaniu nadaje się do spożycia tylko kilka dni. Jeśli chcesz przedłużyć ten czas, umieść go w szczelnym plastikowym pojemniku (najlepiej próżniowym). 

Brokuły i kalafior 

Owiń je szczelnie folią aluminiową i umieść w lodówce. Będą zabezpieczone przed zawilgoceniem i pleśnią. 

Gęste sosy, kapusta i gulasze 

Umieść je w plastikowej torebce i dokładnie zawiąż. Woreczek połóż na płasko w zamrażalniku, aby równomiernie się rozłożyły. Po około 60 minutach, kiedy zawartość będzie lekko ścięta, wyjmij woreczek na deskę i trzonkiem łyżki uformuj pojedyncze porcje. Ponownie zamroź, a kiedy przyjdzie czas na wykorzystanie, po prostu odetnij jedną część.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy