Reklama

Nowalijki z parapetu

Możesz uprawiać je przez cały rok, ale wiosną i latem są najwartościowsze i najlepiej rosną.

Zasadź pietruszkę

Zapewni ci świeżą natkę nie tylko wiosną. Możesz uprawiać ją w doniczce przez cały rok. Pietruszka nie jest wymagająca, ale nie lubi kwaśnego podłoża. Zapytaj w sklepie ogrodniczym o ziemię zasadową lub po prostu powiedz, co chcesz w niej posadzić. W doniczce możesz umieścić cały korzeń pietruszki albo tylko odciętą górną część. Jeśli warzywo ma już zawiązki liści, natki możesz się spodziewać po tygodniu, ale zaczekaj jeszcze kilka dni, żeby podrosła. Jeśli wyhodujesz dużo zielonych listków, zetnij je, posiekaj i zamroź. 

Zakop cebulę

Z 2-3 bulw wystarczy szczypioru dla całej rodziny. Do uprawy nadaje się zarówno zwykła cebula (biała lub czerwona), jak i dymka. Świeży szczypior powinnaś otrzymać już po 4-5 dniach. Cebula będzie świetnie rosła w zwykłej ziemi ogrodowej, a nawet bez niej. Możesz ją uprawiać także na gazie. Obwiąż wlot słoika złożoną z 2-3 warstw gazą tak, aby powstało wgłębienie. Umieść w nim cebulę. Nalej do słoika tyle wody, by korzenie cebuli były zanurzone. Dolewaj, gdy jej ubędzie. 

Reklama

Uprawiaj zioła

Możesz oczywiście kupić je w doniczkach w supermarkecie. Z własnej uprawy będą jednak znacznie tańsze i zawsze świeże. Zioła dobrze rosną w uniwersalnej ziemi do roślin balkonowych. Zapewnij im tylko sporo światła. 

◆ Bazylia - wyhodujesz ją z nasion kupionych w sklepie ogrodniczym. Usuwaj kwiaty, gdy zakwitnie, aby listki bujniej się rozrastały. 

◆ Oregano - z kupionej w doniczce rośliny obetnij wierzchołki pędów i włóż do wody. Gdy się ukorzenią, przesadź. 

◆ Rozmaryn - rozmnożysz go w taki sam sposób jak oregano. A idealnym miejscem dla rozmarynu będzie parapet okna wychodzącego na południe. 

>>> Jak sadzić rzeżuchę? Sprawdź na następnej stronie <<<

Posiej rzeżuchę

Ta wartościowa i smaczna roślinka wyrośnie niemal na każdym podłożu. Kiełkuje już po trzech dniach od wsiania.

Jeśli chcesz wyhodować łączkę, na której postawisz wielkanocnego baranka, wyłóż talerzyk grubo gazą, ligniną lub watą. Zmocz i posiej rzeżuchę. Możesz także wysiać ją w skorupkach jajek. Będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy