Kuchnia bez plam
Jeśli na płytkach w kuchni są tłuste plamy lub rdza, zmieszaj w równych ilościach sól emską z płynem do mycia naczyń. Taka mieszanka dobrze radzi sobie nawet z bardzo starym brudem. Jakie jeszcze triki sprawdzą się w naszej kuchni?
Aby stalowy zlew lśnił czystością, niepotrzebne są żadne chemiczne środki czyszczące. Po prostu polej go wodą sodową i wytrzyj do sucha miękką ściereczką. Woda sodowa pomoże wyczyścić żeliwne garnki. Wystarczy wlać ją do środka ciepłego naczynia. Szumiące "bąbelki" ułatwią usunięcie przypalonych resztek.
Na drewnianej desce do krojenia niemalże zawsze zostają plamy i... bakterie. Usuniesz jedne i drugie octem i wodą utlenioną. Najpierw wytrzyj deskę papierowym ręcznikiem zamoczonym w occie, a następnie drugim kawałkiem ręcznika zamoczonym w wodzie utlenionej (roztwór 3-procentowy).
Jeśli na jasnym blacie kuchennym masz trudną plamę, np. po herbacie lub buraczkach, pomoże pasta do czyszczenia z sody i wody (2:1). Jeśli masz bardziej uporczywe zabrudzenia, dodaj do pasty kilka kropli chlorowego wybielacza. Aby nie spowodować odbarwień, natychmiast spłucz blat gorącą wodą z mydłem.
Herbata i kawa często pozostawiają na filiżankach, szklankach czy kubkach bardzo nieestetyczny nalot. Aby się z nimi uporać, wyszoruj je zmywakiem obficie posypanym kwaskiem cytrynowym.