Reklama

Jak gotować w garnku rzymskim?

Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste.

Wykonany z gliny garnek rzymski pozwala na pieczenie i duszenie warzyw, ryb i mięs bez tłuszczu. Przed pierwszym użyciem garnek najpierw wymocz w wodzie, a potem wymyj w wodzie bez detergentów. Przed każdym pieczeniem musisz namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przynajmniej przez 15 minut! 

Nigdy nie wlewaj zimnej wody do nagrzanego naczynia, a zimne naczynie wstawiaj zawsze do zimnego piekarnika - gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie rzymskiego garnka. Po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie - bez detergentu, bo wsiąknie on w strukturę naczynia, a potem przejdzie do potrawy. Odstaw w przewiewne miejsce, by mógł swobodnie wysychać. Często używany garnek będzie ciemniał - tym się nie przejmuj.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy