Reklama

Jak dbać o deskę do krojenia?

Nie wystarczy deski tylko umyć, bo będą się na niej mnożyć bakterie. Trzeba ją zdezynfekować pastą: łyżka sody oczyszczonej, łyżka soli i woda. ​Nałóż ją na deskę, przetrzyj szczotką do mycia naczyń i spłucz.

Innym sposobem na zabicie bakterii, np. E. coli, Salmonelli i gronkowca, jest umycie deski octem spirytusowym (najlepiej 10-procentowym). Jeśli przeszkadza ci zapach octu, po dezynfekcji wyszoruj deskę sodą oczyszczoną i spłucz. Możesz też ocet zastąpić wodą utlenioną. Po użyciu nie myj deski, tylko ją wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. A potem przetrzyj drugim kawałkiem ręcznika zamoczonym w 3-procentowej wodzie utlenionej. 

Konserwowania wymaga tylko deska drewniana, trzeba to robić przynajmniej raz w miesiącu. Użyj oliwy z oliwek. Jest bezpieczna i nie jełczeje. Nalej ją na deskę i przetrzyj papierowym ręcznikiem. Do konserwacji nie używaj zwykłego oleju roślinnego. Co prawda wsiąka w drewno, ale długo nie wysycha i może zjełczeć.

Reklama

Jeśli chcesz zabezpieczyć deskę przed pobrudzeniem, np. sokiem z buraków czy mięsa, przed krojeniem połóż na nią papier pergaminowy. Nie przepuszcza soku, a po krojeniu wystarczy papier wyrzucić. Gdy przygotowujesz kotlety, tłucz mięso zawinięte w torebkę foliową. Wyciekający sok nie pobrudzi deski i nie będzie rozpryskiwał się po kuchni.  

Aby deska nie przesuwała się po blacie, załóż na jej końce gumki recepturki. Możesz także na jej nieużywaną stronę nałożyć klej silikonowy.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy