Reklama

Idealny porządek w kuchni

Kuchnia jest miejscem, które musimy sprzątać codziennie. Ład zapewni nam bezpieczeństwo i usprawni przygotowywanie posiłków.

1. Zadbajmy, aby wszystkie sprzęty i naczynia miały stałe miejsce w naszej kuchni. Nie będziemy wtedy tracić czasu na poszukiwania.

2. Najczęściej używane przedmioty warto mieć pod ręką. Umieśćmy je w szufladach i szafkach. Łopatki i chochle możemy zawiesić na relingu. Jedną szufladę przeznaczmy na folię aluminiową, spożywczą, papier śniadaniowy i plastikowe woreczki.

3. Kupmy przezroczyste pojemniki na sypkie produkty. Otwarte, czasem naderwane pudełka i torebki nie wyglądają estetycznie. Ze szczelnie zamykanych pojemników nic się nie wysypie i nie dostaną się do nich mole.

Reklama

4. Środki czystości, zmywaki i gąbki trzymajmy pod zlewem. Te ostatnie włóżmy do niewielkich pojemników, aby zawsze były pod ręką. Kupujmy tanie zmywaki i często wymieniajmy je na nowe. Po każdym zmywaniu płuczmy gąbki i ścierki w gorącej wodzie, aby nie rozmnażały się w nich bakterie.

5. Pozostawione w torebkach przyprawy rozsypują się i łatwo wietrzeją. Kupmy więc specjalne pojemniki lub wykorzystajmy małe słoiczki, np. po koncentracie pomidorowym.

6. W szufladzie na sztućce umieśćmy specjalną wkładkę i zawsze odkładajmy łyżki, noże oraz widelce do właściwych przegródek. Raz w miesiącu wyjmijmy wszystkie sztućce i umyjmy wkładkę.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy