Reklama

Czym nakładać miód?

Drewniana, a może metalowa? ​Dziś już wiadomo, że nie ma to znaczenia. Rzeczywiście dawniej sądzono, że kontakt z metalem sprawi, iż miód utraci wszystkie swoje odżywcze właściwości. Z kolei łyżki drewniane pochłaniają zapach.

Miód wprawdzie charakteryzuje się kwaśnym odczynem o średniej wartości pH 3,9, jednak nie jest aż tak kwaśny, żeby zapoczątkować proces korozji metalowej łyżki. 

Na metalu mogłyby pojawić się odbarwienia, ale jedynie wtedy gdy zostawisz łyżkę zanurzoną w miodzie na wiele tygodni bądź miesięcy. 

Ważne! Jeśli nie chcesz, aby miód nie stracił leczniczych właściwości, nie zalewaj go wrzątkiem, a wodą o temperaturze nie wyższej niż 70°C. Taką temperaturę ma woda 9 minut od zagotowania. 

Zobacz także: 

Reklama
Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: miód
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy