Reklama

By udały się przetwory

​Domowe przetwory najlepiej zjeść w ciągu 6-9 miesięcy. Dlatego radzimy postawić na jakość, a nie na ilość.

Ważne zasady

Owoce i warzywa na przetwory nie mogą być zbierane tuż po deszczu. Po pierwsze, mają gorszy smak, a po drugie szybko gniją. Odczekaj 3-4 dni, aby owoce pozbyły się wody. 

Słoiki i zakrętki muszą być dobrze wyparzone. Umycie słoików wrzątkiem i detergentem to może być za mało. Lepiej je wyparzyć w piekarniku - umyte i osuszone słoiki ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 min do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż słoiki wystygną.

Zakrętki umyj w gorącej wodzie, a potem wyparz (w piekarniku mogłyby się zdeformować). Nie wycieraj ich ściereczką. Osuszone słoiki i zakrętki przetrzyj spirytusem lub octem spirytusowym 10 proc. Spirytusu możesz też użyć po przygotowaniu przetworów - gdy zamykasz słoik, przetrzyj wacikiem nasączonym spirytusem rant naczynia i pokrywkę, odczekaj chwilę i szczelnie zakręć słoik. 

Reklama

Musi być trochę miejsca w słoiku. Nie napełniaj ich po same brzegi. Owoce muszą mieć miejsce, aby napęcznieć. Dla dżemów i galaretek musimy zostawić około 0,5 cm wolnej przestrzeni, a dla kompotów i innych owoców w płynie - ok. 2 cm.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy