Reklama

Aromat w kostkach

​W foremkach do lodu możesz zamrażać nie tylko wodę. Oto sposoby na przygotowanie zapasu koperku, natki, soków, a nawet małej czarnej.

Mrożona kawa 

Możesz się nią delektować w każdej chwili. Zaparz mocną, aromatyczną kawę, poczekaj aż ostygnie i przelej do foremek na lód. 

Potem wystarczy wrzucić ją do mleka, dodać smakowy syrop i ulubiony napój gotowy. Jeśli będziesz chciała napić się mocniejszej kawy, wrzuć do szklanki dwie lub trzy kostki. 

Możesz także zamrozić w foremkach mleczko kokosowe lub migdałowe i dodawać je w tej formie do świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy. Wypróbuj także specjalne foliowe woreczki zamiast foremek,  np. takie do kruszonego lodu. 

Reklama

Po zamrożeniu kawy lub mleczka otrzymasz małe bryłki, które szybciej roztopią się w napoju i błyskawicznie go schłodzą. Brązowych lub mlecznych okruchów lodu możesz również użyć do dekoracji zimnych deserów - musów, lodów, kremów.

Świeże zioła 

Kupiłaś za dużo koperku lub natki pietruszki? Zamroź je w oliwie. Posiekaj drobno, upchnij ciasno w foremkach do kostek lodu i zalej oliwą. W ten sposób możesz przygotować zapas różnych ziół, np. świeżej bazylii, oregano, rozmarynu, szałwii. 

Ziołowe kostki wzbogacą smak zup, sosów, pieczonych mięs, zapiekanek. Jeśli masz dużą rodzinę, możesz zamrozić zioła w większych foremkach, np. pudełeczkach po jogurtach dla dzieci, małych słoiczkach po koncentracie pomidorowym. 

Nie zamykaj ich! Pamiętaj tylko, aby podczas przyrządzania potrawy użyć mniej tłuszczu, bo sporo będzie go w kostce. 

Minigalaretki 

Przygotuj wnukom na deser owocowe żelki. Kup bezbarwną galaretkę w proszku i rozpuść ją w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W foremkach do lodu umieść drobne owoce (mogą być mrożone) - jagody, maliny, wiśnie, czereśnie. 

Jeśli masz większe foremki, włóż cząstki mandarynek, kawałki ananasa. Zalej przestudzoną galaretką i wstaw na godzinę do lodówki.

Lodowe kwiaty

Wiosną i latem możesz zaskoczyć gości napojami z kwiatowym lodem. Jadalne rośliny pięknie wyglądają zamrożone w kostkach. Przygotuj foremki różnej wielkości i włóż do nich: koszyczki rumianku, nagietka, płatki nasturcji, wiosenne kwiaty mniszka lekarskiego, ogórecznika, bratka ogrodowego, nasturcji. 

Zalej wodą i wstaw do zamrażarki. Większe kwiaty umieść w foremkach do muffinek. Taka kostka pięknie będzie się prezentować w szklanym dzbanku z wodą lub lemoniadą. Używaj tylko kwiatów, które nie były pryskane, najlepiej z własnego ogródka lub uprawianych przez ciebie w doniczkach. 

Cytryna w kostce

Postanowiłaś pić rano na czczo wodę z cytryną, ale nie zawsze masz czas, by ją przygotować? Ułatw sobie zadanie. Wieczorem wyciśnij sok z kilku cytryn, przelej do foremek na babeczki i zamroź. Rano dodaj lodową muffinkę do ciepłej (ale nie gorącej) wody i wypij na zdrowie. 

Sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynek, zamrożony w foremkach albo foliowych woreczkach do lodu, będzie też świetnym dodatkiem do napojów, koktajli, domowej lemoniady. Pokruszonymi owocowymi kostkami możesz udekorować desery i torty.

Nie tylko w kostkach 

Kostki lodu szybko schładzają napoje, ale też je rozcieńczają. Aby tego uniknąć, wrzuć do szklanki zamrożone owoce. Wykorzystaj je także do lodowych deserów. Do napojów najlepiej nadają się drobne owoce o twardej skórce - winogrona, wiśnie. 

Zamroź je i stosuj jak kostki lodu. Jeśli chcesz wzbogacić deser zimnym dodatkiem, ozdób go mrożonymi kostkami lub kulkami  z melona, arbuza, mango. Kulki wykroisz specjalną łyżeczką. 

Zobacz także: 






Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy