Przejdź na stronę główną Interia.pl

5 sposobów na przesoloną zupę

Te sposoby są niezastąpione. Nie raz uratują twój obiad.

1. Włóż do garnka  2 średniej wielkości ziemniaki, gotuj je w zupie 10-15 minut i wyjmij. Ziemniak działa jak gąbka, która wyciągnie nadmiar soli.

Reklama

2. Dodaj do zupy 1-2 surowe białka jaja kurzego. Gdy białko się zetnie, wyjmij je łyżką cedzakową. Twoja zupa znacznie straci na słoności.

3. Wrzuć do potrawy woreczek białego ryżu, gotuj przez 10 minut, wyjmij i ciesz się odzyskanym smakiem dania.

4. Spróbuj zabielić zupę śmietaną lub jogurtem - z pewnością złagodzi smak potrawy. To sposób  który świetnie się sprawdzi,  jeżeli tylko lekko przesoliłaś pomidorową, szczawiową albo ogórkową.

5. Jabłko przekrój na pół i gotuj w zupie do 10 minut. Tyle wystarczy, żeby "wyciągnęło" z niej sól, ale się nie rozgotowało.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje