Reklama

Zrób sama domową wegetę

​Kupne mieszanki oprócz suszonej włoszczyzny zawierają glutaminian sodu, skrobię kukurydzianą i cukier. Zdrowsza będzie wersja przygotowana w domu.

Składniki

  • po 0,5 kg marchewki i korzenia pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała bulwa selera korzeniowego (lub pół dużej)
  • 3 duże cebule
  • 2 pomidory
  • cały duży por
  • 3–4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku i natki pietruszki
  • 400 g soli

Obierz marchew, pietruszkę, seler, cebulę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Oczyść i dokładnie umyj pora. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wszystkie (także czosnek, natkę pietruszki i koperek) zmiel w maszynce. Przełóż do szklanej lub plastikowej miski. Dodaj sól i całość dokładnie wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 40 minut. Ponownie wymieszaj i przełóż do umytych i osuszonych słoików. Szczelnie je zamknij. Nie pasteryzuj. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (do spożycia przez rok), a po otwarciu - w lodówce. Używaj do zup i sosów.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy