Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zbić kokosy na kokosach

Kokos stał się ulubionym owocem Polaków i powoli wypiera jabłka. Niezła palma nam odbiła!


Zaczęło się od oleju kokosowego lansowanego przez blogerki i celebrytki. Jakiż on wspaniały! Odchudza, chroni przed nowotworami, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zmniejsza apetyt i ryzyko chorób serca, ba, może łagodzić epilepsję, a także chorobę Alzheimera.

Reklama

Wszystkie te mądrości można znaleźć w internecie na stronach opatrzonych linkiem "olej kokosowy, słoik 500 ml - 99 zł". Kotleta na oleju kokosowym nie usmażysz, bo będzie pachniał batonem Bounty, a ile razy możesz jeść warzywa po tajsku i zupę krewetkową?

Wpływu na zdrowie za bardzo nie widzisz, tłuszcz jak tłuszcz, cudów nie zdziałał. Jedyny z niego pożytek, że dłonie można posmarować i ładnie pachną. Słowem, pieniądze wyrzucone w błoto.

W tej cenie można było kupić 10  litrów oleju rzepakowego. W dodatku wielu naukowców ostrzega, że olej kokosowy jest wręcz szkodliwy, bo zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych złych dla naszego organizmu, które przyczyniają się do chorób serca i układu krążenia.

Przełomem było stanowisko Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, które oświadczyło, że olej kokosowy spożywany w nadmiarze jest tak samo szkodliwy jak tłuszcze zwierzęce. Z tym że o ile smalec zawiera 40 proc. złych, nasyconych kwasów tłuszczowych, masło 60  proc., o tyle olej kokosowy nawet 95!

  A z tymi odchudzającymi właściwościami jest dokładnie odwrotnie. Ma on bowiem taką kombinację kwasów tłuszczowych (głównie laurynowego i mistynowego), że podaje się go wcześniakom i chorym z zaburzeniami wchłanialności tłuszczów, bo szybko dostarcza energii i daje dobry przyrost wagi.

Hitem jest też mleko kokosowe, przez wielu uważane za zdrowszą alternatywę krowiego. Dodaje się je do zup w stylu orientalnym, curry, sosów, a nawet do deserów. Owszem, mleko kokosowe ma trochę witaminy C, witamin  z grupy B, manganu, potasu, fosforu, żelaza  i selenu.

Jednak gdy spojrzeć na zawartość kwasów tłuszczowych, białka, a przede wszystkim kaloryczność, to włos się jeży na głowie.

 Porównajmy. Mleko krowie ma 3,5 g białka, 125 mg wapnia, najwyżej 3,2 g tłuszczu i 60 kcal (w przeliczeniu na 100 g).

Kokosowe w tej samej ilości ma odpowiednio 2 g białka, 16 mg wapnia, aż 20 g tłuszczu i ponad 200 kcal!

Ten tłuszcz to głównie szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe. A do tego cena: litr mleka krowiego to 2,50 zł, kokosowego - nawet 10 razy tyle. Poza tym w puszkach aż się roi od konserwantów i emulgatorów.

Woda kokosowa to hit za oceanem. Nawet Madonna uwierzyła w jej cudowne właściwości odmładzające i przeciwnowotworowe. Ale z tymi mitami rozprawił się Amerykański Instytut Badań nad Rakiem. Stwierdził, że, owszem, woda kokosowa zawiera minerały, w tym selen, witaminy i związki fitochemiczne, które mogą zabezpieczać przed rakiem, jednak na tle brokułów, jagód, czosnku czy pomidorów nie wypada to rewelacyjnie.

Jest dobrym izotonikiem uzupełniającym braki mineralne, np. po wysiłku, ale jej cena to ponad 10 zł za litr.

Nad wiórkami kokosowymi nie ma się co rozwodzić. Bo jak to może być zdrowy produkt, jeśli prawie w 70 proc. składa się z tłuszczu, z czego niemal 60 proc. stanowią złe dla naszego serca nasycone kwasy tłuszczowe Wniosek: znów wychodzi na to, że cudze chwalimy, a swego nie znamy.

Domowe mleko kokosowe

Tańsze i smaczniejsze,  bez zbędnych dodatków.

Pół torebki wiórków kokosowych dobrej jakości, najlepiej eko, zalewamy 1,5 szklanki wody. Po 12 godzinach podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładką masę. Jeśli trzeba, przelewamy przez gazę lub sitko. Odcedzone wiórki zalewamy szklanką wody, miksujemy jeszcze raz i łączymy z wcześniejszą miksturą. Przechowujemy 3-4 dni w lodówce  w zamkniętym słoiku.

Katarzyna Bosacka - dziennikarka, autorka programu "Wiem, co jem,  i wiem, co kupuję" w TVN Style.  Mama czworga dzieci.  Ma męża, psa i dwie świnki morskie. Namiętnie gotuje, namiętnie je.

PANI 2/2018

Tekst pochodzi z magazynu

Pani

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje