Reklama

Zamiennik mleka krowiego

​Cierpisz na nietolerancję laktozy (cukier mleczny), a może szukasz mleka, które ma więcej wapnia niż mleko krowie? Zrób mleko roślinne. Owszem możesz kupić gotowe, ale domowe będzie tańsze i zdrowsze.

Tak je zrobisz 

Mleko kokosowe - ok. jednej szklanki wiórków kokosowych zalej jednym litrem ciepłej wody i odstaw na 30 minut. Po tym czasie całość wlej do blendera i mieszaj przez kilka minut. Następnie na sitku połóż gazę i przecedź kokosową masę. Przelej do butelki i trzymaj w lodówce ok. trzy dni. 

Migdałowe - 250 g migdałów wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na całą noc. Dzięki temu migdały miękną i stają się łatwiej trawione przez organizm. Następnego dnia odcedź je na sitku i włóż do blendera. Zalej ok. 1,5-2 l wody i dobrze zmiksuj. Potem przelej na sito położone na misce i odciśnij. Papkę z sitka przełóż ponownie do blendera, zalej pozostałą wodą i znowu zmiksuj oraz odciśnij na sitku. Przechowuj w lodówce ok. dwa dni.  

Reklama

Mleko sojowe - szklankę soi zalej trzy szklankami wody i odstaw na całą noc do napęcznienia. Rano odlej wodę i wypłucz ziarna kilkakrotnie na sicie. Następnie soję zmiel w blenderze, dodając trzy szklanki wody. Po zmiksowaniu mleko przecedź do garnka - na sitku ułóż lnianą ściereczkę i przelej na nią napój sojowy. Dobrze wyciśnij. Pozostałe wiórki (okara) można wykorzystać do zrobienia kotletów. Aby mleko było gotowe do spożycia, trzeba je jeszcze zagotować. Do smaku można dodać odrobinę cukru trzcinowego. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy