Reklama

Sposób na wiosenny spadek formy

Już od lutego mamy gorsze samopoczucie i jesteśmy bardziej podatni na atak wirusów i bakterii. Aby nie ulec wszechogarniającej wiosennej depresji i niemocy, musimy zadbać o więcej witamin i mikroelementów w diecie.

Jadłospis trzeba odciążyć, by pomóc organizmowi się oczyścić. 

Czas na detoks 

Najlepiej nadają się do tego warzywa, owoce, soki owocowe i kasze. To dlatego, że są bogate w rozpuszczalny błonnik, który poprawia pracę jelit, odkwaszają organizm oraz dostarczają niezbędnych witamin. Trzydniowe lub tygodniowe monodiety są jednak dobre tylko dla zdrowych osób. 

Tak naprawdę większości z nas wystarczy modyfikacja diety, czyli ograniczenie lub zrezygnowanie z wędlin i tłuszczów zwierzęcych, słodyczy oraz przetworzonej żywności. Na ich miejsce warto wprowadzić niewielkie ilości drobiu, ryby gotowane na parze i najlepiej pięć porcji warzyw, owoców lub soków dziennie.

Reklama

Soki dodają energii 

Jeśli nie przepadasz za warzywami lub niechętnie sięgasz po nowalijki, rozwiązaniem mogą być soki lub koktajle na ich bazie - owocowe, warzywne lub mieszane. W zależności od potrzeb swojego organizmu, możesz je urozmaicać: pietruszką (wyhodowaną na parapecie), czyli dużą zawartością witaminy C oraz żelaza; nasionami siemienia lnianego - zawierają dużo błonnika i witamin z grupy B, które kojąco wpływają na nasze nerwy; otrębami - oprócz błonnika, stanowią źródło węglowodanów, tłuszczów i białka. 

Jeśli nie masz domowych soków, przy zakupie gotowych zwracaj uwagę, aby były 100 proc. i nie zawierały dużych ilości cukru. Dobieraj je, kierując się swoimi dolegliwościami. Chcesz poprawić odporność? Sięgnij po sok z aronii, który jest bogaty w witaminę C.

Sok z owoców granatu

Redukuje zwapnienia i złogi w żyłach oraz obniża ciśnienie krwi. Zwykle zaleca się picie 50 ml 3 razy dziennie. 

Sok z aronii

Dla osób z nadciśnieniem, miażdżycą i cukrzycą oraz osłabionych. 1 szklanka soku z aronii pita codziennie poprawia samopoczucie. 

Sok z żurawiny

Dostarcza witaminy C oraz pomaga w infekcjach układu moczowego. W celach leczniczych zaleca się codziennie picie pół szkl. soku rozcieńczonego w pół litrze wody.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama