Reklama

Słoik pełen witamin

Wykorzystaj jesienne owoce i warzywa. Przetwory z nich nie tylko urozmaicą zimowe menu, ale też pomogą zachować odporność.

Przetwory z warzyw i owoców to nie tylko pyszne konfitury, sałatki, czy smakowite dodatki do potraw. Mogą też z powodzeniem zastępować leki. Jesień to dobry czas na zaopatrzenie domowej apteczki naturalnymi medykamentami.

1. Aronia przeciw obrzękom i stanom zapalnym


To bogate źródło witaminy C (wzmacniającej układ odpornościowy), A - powstrzymującej starzenie tkanek oraz dużych porcji witaminy PP, która ma doskonałe właściwości przeciwobrzękowe. Aronia jest też ceniona za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Nastaw nalewkę z aronii. Włóż kilogram owoców do szklanego słoja, dodaj pół kilograma cukru, laskę wanilii i mały kawałek suszonego kłącza imbiru. Wszystko zalej spirytusem i odstaw w ciepłe miejsca na 14 dni. Przelej do butelek i szczelnie zamknij. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa.

Reklama

2. Pigwówka na wzmocnienie i kaszel


Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach, wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Zaś sok z pigwy z dodatkiem miodu łagodzi napady suchego kaszlu.

3. Kiszonki na poprawienie odporności


W solance, czyli wodzie z dodatkiem soli i przypraw, możesz kisić buraczki, kapustę, ogórki, pomidory, paprykę, a nawet jabłka! To jedna z najlepszych i najzdrowszych metod przechowywania warzyw i owoców.

Pod wpływem fermentacji dochodzi do przekształcenia cukru w warzywach w kwas mlekowy. Z tego powodu kiszonki dostarczają pokaźne ilości probiotyków i witamin, m.in. C, a także błonnika. Dzięki temu regulują florę bakteryjną jelit i doskonale wzmacniają odporność.

4. Jarzębina na wątrobę

Zawiera mnóstwo kwasów organicznych i antocyjanów, witaminy C, beta-karotenu, potasu, sodu, magnezu i miedzi. Ma silne działanie przeciwzapalne, moczopędne i rozwalniające. Szczególnie skuteczna w leczeniu chorób wątroby i nerek oraz nadciśnienia i arteriosklerozy. Owoce musisz przemrozić albo zebrać po pierwszych przymrozkach - zimno neutralizuje szkodliwy kwas parasorbinowy, który jarzębina zawiera.

5. Śliwki na zaparcia


Powidła chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, wpływają łagodząco na układ nerwowy, dostarczając witamin z grupy B. Świetnie regulują pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn. Im mniej cukru dodasz do powideł, tym będą zdrowsze.

6. Dobierz odpowiednie naczynia


Unikaj aluminiowych. Wiele badań wskazuje, że aluminium działa rakotwórczo, zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera. Najbezpieczniejsze zaś są garnki ze stali szlachetnej, żeliwne emaliowane. Natomiast do przechowywania przetworów najlepiej wybierać szklane słoiki.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy