Reklama

Pyszna i zdrowa wigilia

Tradycyjne polskie dania warto jeść przez cały rok!

W rankingu zdrowych potraw wigilijnych w Europie, polskie dania zajęły trzecie miejsce, zaraz po świątecznej kuchni francuskiej i czeskiej. Oceny dokonali brytyjscy specjaliści z portalu Lifesun zajmującego się m.in. tematyką zdrowotną. Dietetycy od dawna zachęcają nas, aby tradycyjne dania wigilijne częściej gościły na naszych stołach.

Tradycyjna postna kolacja wigilijna dostarczy całą gamę cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Nasz postny barszcz wigilijny, kutia, karp, kompot z suszonych owoców, z cynamonem i goździkami, to dania niskokaloryczne (ten aspekt docenili brytyjscy eksperci żywieniowi).

Reklama

Doskonale wpływają one na układ trawienny, oczyszczają organizm z toksyn, działają też uspokajajco, poprawiają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne.

Barszcz, ćwikła

Krótko gotowane buraki na prawdziwym zakwasie zawierają betainę o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym. Ćwikła, czyli buraki ze świeżo startym chrzanem (chrzan to silny naturalny antybiotyk), dostarczy witamin i poprawi pracę wątroby.

Karp smażony

Średniotłusta ryba, jaką jest karp, powinna pochodzić z biohodowli. Wtedy da nam cenne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto dostarczy witamin A i D oraz pełnowartościowego białka.

Kutia

Mak, miód, bakalie, zboże (np. jęczmień) - to prawdziwa bomba odżywcza. Jest źródłem witamin z grupy B, minerałów (potasu, magnezu, cynku, żelaza, wapnia). Miód ma też właściwości bakteriobójcze.

Kompot z suszu

Mak, miód, bakalie, zboże (np. jęczmień) - to prawdziwa bomba odżywcza. Jest źródłem witamin z grupy B, minerałów (potasu, magnezu, cynku, żelaza, wapnia). Miód ma też właściwości bakteriobójcze.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy