Reklama
Pogromcy tłuszczu

Co jeść, by schudnąć?

Możesz schudnąć bez wysiłku.

Wciąż się odchudzamy, liczymy kalorie, ograniczamy posiłki. By skutecznie walczyć z nadwagą, warto znać fakty.

Tłuszcz to nie tylko fałdki. Pełni on ważne funkcje: ułatwia przyswajanie witamin (A, D, E i K), jest konieczny do wytwarzania hormonów, chroni narządy wewnętrzne. Dopiero gdy jest go za dużo, powoduje nadwagę, sprzyja cukrzycy i chorobom serca.

Skąd się bierze? W chwili narodzin w organizmie jest już około 30 milionów komórek tłuszczowych. Gdy pożywienia jest pod dostatkiem, komórki te gromadzą tłuszcz i puchną. Ale nie zwiększa się ich ilość. Niekiedy jednak, gdy jemy znacznie więcej niż potrzebujemy, powstają nowe komórki tłuszczowe. Natomiast gdy jesteśmy aktywni, stosujemy dietę - spalamy tłuszcz.

Reklama

Wtedy komórki się kurczą, ale nie znikają. Dlatego, gdy przerywamy kurację i wracamy do złych nawyków, komórki znów puchną (efekt jojo). Aby utrzymać tłuszcz w ryzach, przede wszystkim w diecie nie powinno zabraknąć "pożeraczy tłuszczu".

Fenkuł
To źródło wit. C, która przyspiesza spalanie tłuszczu. Ma sporo błonnika wiążącego tłuszcz i zwiększającego jego wydalanie. Fenkuł wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zapobiega wzdęciom. Najlepszy jest surowy jako dodatek do sałatek np. z pomarańczą, gruszką i melonem.

Buraki i marchew
Są idealną parą - razem utrudniają przyswajanie tłuszczów z posiłku. Mają dużo dużo błonnika, w tym głównie pektyn oraz sporo beta-karotenu dbającego o skórę. Sam burak przyspiesza metabolizm i ma sporo błonnika, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Burak zapobiega także zaparciom. Zjadanie dużych ilości buraków, w połączeniu z aktywnością fizyczną, stymuluje również rozwój mięśni.

Kiełki
Stanowią prawdziwą wielowitaminową bombę. Dostarczą organizmowi witamin z grupy B, które przyspieszają metabolizm i ułatwiają spalanie tłuszczu. Mają też sporo potasu. Ten zaś wspomaga odchudzanie, usuwając nadmiar wody z naszego organizmu.

Seler naciowy
Ma niewiele kalorii, za to sporo witamin i składników mineralnych. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tłuszczów. To idealny dodatek do sałatek i koktajli, zwłaszcza warzywnych. Seler naciowy to świetna przekąska między posiłkami - daje uczucie sytości, zapobiegając napadom wilczego głodu.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy