Przejdź na stronę główną Interia.pl

Odchudzamy naszą kuchnię

​ Czujesz, że powinnaś stracić kilka kilogramów, przede wszystkim dla zdrowia, ale liczenie kalorii to nie dla ciebie? Nie chcesz też rezygnować z tradycyjnych domowych obiadów? Wcale nie musisz, możesz po prostu odchudzić domowe przepisy.

 Będziesz jeść to, co ci smakuje, a przy okazji zadbasz o figurę. To wcale nie jest trudne. Krok pierwszy to zmiany na liście zakupów. Schab częściej zastąp drobiem (kurczakiem, indykiem), mleko 3,2 proc - mlekiem 1,5 proc. (beztłuszczowe jest bezwartościowe). Do zup i sałaty zamiast śmietany używaj jogurtu. Jak najrzadziej kupuj wędlinę. Zastąp ją pieczonym w do- mu (bez tłuszczu!) indykiem lub schabem. Druga zmiana powinna dotyczyć sposobu przygotowywania.
 Smażenie i pieczenie w tłuszczu zastąp pieczeniem w folii oraz smażeniem bez tłuszczów (na patelni grillowej lub teflonowej). Zupy gotuj na wywarze warzywnym zamiast na mięsie. Kanapki smaruj cienko chudym twarożkiem zamiast masłem.
 Trzecia zmiana brzmi: co z oczu, to z serca. Dlatego schowaj cukierki i ciastka, które zawsze masz pod ręką na stole. Postaw tam umyte jabłka, suszone warzywa, marchewkę pokrojoną w słupki. Zamiast kupować ciastka (uwaga na te, które mają w składzie tłuszcz cukierniczy!) upiecz sama ciasto drożdżowe z rodzynkami - nie musisz do niego dodawać dużo cukru, bo rodzynki są słodkie.
Wyrzuć wszystkie niezdrowe, tuczące przekąski i nie umieszczaj ich na liście zakupów. Jeśli nie będzie ich w domu, nikomu nie będzie się chciało biec do sklepu po paczkę czipsów. Jeśli zrezygnujesz z codziennego jedzenia batonika czekoladowego, to już po miesiącu możesz schudnąć nawet 3 kg! Najważniejsze to zacząć. Dobre rezultaty daje metoda małych kroków. Np. na początek zamień tłuste mleko na chude. Nie zabielaj zup ani nie dodawaj do nich zasmażek. Sosy zagęszczaj cebulą, soczewicą lub rozgotowanym jabłkiem.
    Niewielkie wyrzeczenia, a efekt po 2-3 miesiącach cię zaskoczy!

Zmień stare nawyki

Reklama

K schabowy na drobiowy, zrób go w panierce bez mąki. Tradycyjny schabowy to ok. 421 kcal, kotlet drobiowy - ok. 300 kcal. Zmniejszysz kaloryczność smażąc go na suchej patelni bez tłuszczu. Bez panierki będzie miał jeszcze 100 kcal mniej.

Pomidorowa ze śmietaną na pomidorową bez - talerz (250 ml) zupy na wywarze warzywnym bez śmietany ma tylko 24 kcal. 250 ml zupy na bulionie warzywnym zabielanej śmietaną z makaronem to ok. 125 kcal, na rosole - 267 kcal.

Gotowe płatki śniadaniowe na domowe muesli. Jedna łyżka płatków z rodzynkami, suszonymi bananami i płatkami kukurydzianymi to 49 kcal. Dosładzane miodem to już 73 kcal. Łyżka płatków owsianych ze świeżymi jabłkami, bez cukru - 37 kcal.

Frytki z ziemniaka na frytki z marchewki. Porcja (100 g) frytek ziemniaczanych to 314 kcal. Frytki z marchewki to tylko 66 kcal. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z ziemniaków do obiadu, wybierz pieczone w mundurkach (74 kcal sztuka) lub gotowane (tylko 86 kcal w 100 g).

 Białe pieczywo z salami na pieczywo pełnoziarniste  z wędliną drobiową.  Biała bułka  z salami i masłem to prawie 290 kcal. Grahamka z pieczonym kurczakiem ma 240 kcal. Różnica niby niewielka, ale pieczywo pełnoziarniste zawiera dużo niezbędnego błonnika.

Banan dojrzały na banan niedojrzały. Jedne i drugie mają tyle samo kalorii - ok. 90. Różnica tkwi w indeksie glikemicznym (IG). Dojrzałe mają IG 72 (po ich zjedzeniu szybko rośnie poziom cukru we krwi, co jest niekorzystne), a zielone tylko 45.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje