Reklama

Nowe na polskim stole. Fenkuł

Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to niskokaloryczne, bogate w witaminę C i potas warzywo o bulwiastym kształcie i charakterystycznym, lekko anyżkowym aromacie. Zawarte w nim olejki lotne mają korzystny wpływ na nasz układ trawienny, ale też... nerwowy. Można go jeść na surowo, gotować, dusić i grillować.

Jak kupować 

Wybieraj jędrne, kruche, dobrze uformowane bulwy. Jeśli fenkuł ma zewnętrzne łodygi uschnięte, to go dyskwalifikuje. Koper włoski przechowuj w lodówce w pojemniku na warzywa. 

Jak go pokroić 

Opłucz pod bieżącą wodą, odetnij nać i spodnią część bulwy, usuń zewnętrzne liście. Bulwę przekrój na pół, wytnij głąb. Połówki kopru przekrój na pół (w takiej formie możesz go zapiekać) albo w piórka, które będziesz dusić bądź dodawać do sałatek. 

Pomysły na dania z fenkułem 

Reklama

*surówka do obiadu: cienkie plastry fenkuła polej oliwą z oliwek, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem;

*sałatka, która szczególnie pasuje do grillowanych dań: przemieszaj pokrojonego w pióra fenkuła z lekko podsmażonymi dużymi brązowymi grzybami portobello (lub po prostu z pieczarkami), uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz posiekaną świeżą kolendrą. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem; 

*fenkuł duszony: na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w krążki cebulę. Po kilku minutach dodaj fenkuł pokrojony w dość cienkie paski, przykryj i duś 10 minut. Dodaj posiekane pomidory (bez skórki) i niecałą szklankę bulionu warzywnego (z kostki). Przykryj i duś 20 minut, aż fenkuł będzie miękki;

*fenkuł zapiekany pod serem pleśniowym: oczyszczone 2 fenkuły pokrój na połówki lub w ćwiartki, duś 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Pokrusz 100 g sera pleśniowego (np. lazur) i wymieszaj z 2 łyżkami twarożku, posiekanym ząbkiem czosnku i nacią z fenkułów, dopraw pieprzem. Uduszone fenkuły ułóż w żaroodpornej formie, posyp serem, udekoruj kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C, zapiekaj ok. 15 minut. 

Extrarada: łodygi fenkuła połóż na ruszcie, a na nich rybę - nie przypali się, a dodatkowo przeniknie anyżowym aromatem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy