Reklama

Na czym najlepiej gotować zupę?

Wywar to cenne źródło składników mineralnych. Znajdź dobry dla siebie.

W czasie gotowania do wody przechodzą substancje prozdrowotne, których potrzebujemy na co dzień. Są wywary, które pomogą schudnąć (z owsa), obniżyć ciśnienie (z samych jarzyn), walczyć z grzybicą (tzw. rosół zasadowy z samego kopru włoskiego). Niestety, wywary nie wyróżniają się zbyt wysoką zawartością witamin z grupy B i witaminy C (są one bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury i w czasie gotowania tracą swoje właściwości).

Wywar można przygotować raz na kilka dni, a potem przechowywać do 3 dni w lodówce - nie straci smaku i właściwości. W zamrażarce można go trzymać nawet 3 miesiące. Po wyjęciu trzeba go jednak podgrzewać min. 10 min w temperaturze przekraczającej 81°C, by zapobiec rozwojowi bakterii.

Reklama

Na mięsie

 Wywar z różnych gatunków mięs ma bogaty smak. W trakcie gotowania przechodzą do niego składniki mineralne. Mięso zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu co najmniej 3 godziny. Do wywaru przechodzi też sporo puryn, a te w organizmie przekształcają się w kwas moczowy. Dlatego wywarów mięsnych nie zaleca się osobom cierpiącym na dnę moczanową.

Jarzynowy

Obrane warzywa pokrój, wtedy do wywaru przejdzie więcej składników. Zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Jarzynowy wywar pomoże pozbyć się z organizmu toksyn. Niesolony da nam dużo potasu, który obniża ciśnienie i pomaga odkwasić organizm. Filiżankę jarzynowego wywaru pij trzy razy dziennie, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Można go pić na gorąco lub zimno, najlepiej przez  2-3 tygodnie.

Na pieczonych kościach

 Osobom lubiącym mięso warto polecić tzw. wywar brązowy, który przygotowuje się na pieczonych kościach. Upieczone kości wrzuć do zimnej wody i gotuj co najmniej 5 godzin. Wywar na pieczonych kościach ma piękny, brązowy kolor oraz głęboki smak pieczeni. Taki wywar da nam dużo kolagenu, aminokwasów o właściwościach przeciwzapalnych oraz glukozaminy ważnej dla odbudowy chrząstki stawowej. W wywarze jest też sporo wapnia, fosforu, magnezu i potasu potrzebnych kościom.

Duszone warzywa na maśle

 To tzw. wywar biały  - ma właściwości wzmacniające. Do przygotowania takiego wywaru można użyć dowolnie wybranych warzyw, dusić je  2-3 minuty, po czym zalać wodą. Gotować  40-50 minut na wolnym ogniu. Taki wywar, oprócz składników mineralnych, zawiera także beta-karoten. Rozpuszcza się on w tłuszczu i razem z nim przechodzi do wywaru. Dzięki temu jarzynowy wywar może wspomagać odporność. Beta-karoten wzmacnia błony śluzowe, które są skuteczną barierą chroniącą przed drobnoustrojami.  

Wywar z owsa

 Regularnie wypijany wywar z ziaren owsa to samo zdrowie. Szklankę ziaren zalej 1 l wody, odstaw na 12 godz. Gotuj powoli 1,5 godz. Po przecedzeniu, ziarno zmiksuj i dodaj do wywaru, pij trzy razy dziennie. Wywar z owsa pomoże schudnąć, ogranicza wchłanianie toksyn, działa moczopędnie i uspokajająco. Wspomaga też układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływa na przemianę materii i pracę tarczycy.

Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź w jakich jest produktach!


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy