Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lody nie tylko dla ochłody

Stanowią nieodłączną część lata. Jednak te zrobione własnoręcznie, prócz walorów smakowych, mają również działanie prozdrowotne.

Domowe lody mogą nie tylko przynieść ochłodę w upalny dzień, ale też chronić przed astmą czy obniżyć ciśnienie. Wystarczy dobrać odpowiednią bazę, składniki i dodatki.

Reklama

Buraczane spowalniają starzenie się

Buraki obfitują w kwas foliowy oraz barwniki, będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Czterokrotnie zwiększają przyswajanietlenu przez komórki,wzmacniając układ krwionośny. Weź 5 małych ugotowanych buraków, szklankę owoców sezonowych (czarnej porzeczki, jagód lub malin), sok z jednej cytryny, 1/3 szklanki octu balsamicznego oraz 3 łyżki ksylitolu. Zmiksuj i mroź przez 3-4 godziny.

Szpinakowe leczą anemię

Liście szpinaku to prawdziwy rezerwuar witaminy C, luteiny i beta-karotenu-antyoksydantów, które chronią przed rozwojem miażdżycy oraz rakowaceniem komórek. Podgrzej szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego)i rozpuść w niej półtorej łyżki miodu. Dodaj pół szklanki zblanszowanego i zmiksowanego szpinaku, pół banana i dwie łyżki masła kokosowego. Wszystko zmiksuj, przelej do pojemnika i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Marchewkowe wzmacniają wzrok

Dostarczają spore ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu, który wpływa na poprawę wzroku i hamuje starzenie się oczu. Jest również źródłem luteiny, likopenu i zeaksantyny, które działają antynowotworowo. W żaroodpornym naczyniu upiecz 7 marchewek (40 minut w 230°C). Potem odstaw je do wystygnięcia, pokrój na małe kawałki, a następnie włóż do miski. Do marchwi dodaj pół szklanki mleczka kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, banana i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj i wstaw do zamrażarki na 3 godziny.

Kalafiorowe wspomogą odchudzanie

Warzywo to zawiera dużo błonnika, który wypełniając żołądek, daje uczucie sytości oraz pobudza do pracy jelita, oczyszczając je. Łagodny smak kalafiora czyni z niego doskonałą podstawę do robienia lodów. Kilka różyczek surowego kalafiora zblenduj. Dodaj 2 łyżki ksylitolu, szklankę truskawek lub brzoskwiń pokrojonych na kawałki i 200 ml mleka sojowego lub ryżowego. Wszystko zmiksuj i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Bananowe obniżają ciśnienie 

Banany to skarbnica potasu, który reguluje pracę serca, dlatego są jednymi z najbardziej polecanych produktów w diecie nadciśnieniowców. Dodatkowo zawierają witaminy C,A, K, z grupy B oraz wapń, fosfor i magnez. Dzięki temu pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Lody bananowe są też pomocne przy wrzodach żołądka, bowiem wzbudzają rozrost śluzówki żołądka. Weź bardzo dojrzałe banany. Obierz je ze skórki i pokrój na centymetrowe plasterki. Przełóż do foliowej torebki i ułóż płasko w zamrażalniku na 1-2 godziny. Następnie wyjmij i zmiksuj w blenderze. Mają kremową konsystencję i są gotowe do jedzenia!

29/2016 Na żywo

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje