Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lecz się dietą

Ważne zalecenia dla osób z polipami jelita grubego.

Twoja dieta powinna być bogata w błonnik, który działa na jelita jak szczotka. Zalecane są grube kasze (pęczak, gryczana,orkisz), płatki owsiane i otręby, chleb i makaron z mąki razowej. Jedz też fasolę, ziemniaki, warzywa liściaste (szpinak, szczaw, sałaty), pomidory, buraki, tapiokę oraz ogórki kwaszone. Nie zapomnij o owocach - jabłkach, gruszkach, śliwkach, brzoskwiniach, bananach, jagodach. Wprowadź do jadłospisu fermentowane produkty mleczne (kefir, zsiadłe mleko). Unikaj podrobów, dań smażonych i konserwantów. Pij dużo wody.

Reklama

Śniadanie

Dwie kanapki z gruboziarnistego pieczywa z masłem, polędwicą z kurczaka i pomidorem lub owsianka na wodzie z bananem i orzechami, kawa zbożowa.

Drugie śniadanie

Sałatka owocowa z moreli, brzoskwini i jabłka, posypana prażonymi ziarnami sezamu.

Obiad

Zupa szczawiowa, polędwiczka wieprzowa pieczona z musztardą dijon, ziemniaki z wody, buraczki.

Inna opcja: krem kalafiorowy, dorsz pieczony, pęczak, kapusta kiszona z marchwią, kompot.

Podwieczorek

Galaretka z truskawkami i 2 herbatniki owsiane lub kawałek ciasta marchewkowego.

Inna opcja: koktajl z jagód na kefirze.

Kolacja

Makaron razowy z oliwą, suszonymi pomidorami i natką, sok. Albo omlet ze szpinakiem i serem feta.

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje