Reklama

Komu jakie śliwki

Są pełne witamin, minerałów i zdrowia. Jakie wybrać przy twoich dolegliwościach?

Węgierki, renklody, mirabelki, także śliwa tarnina to śliwki nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Pod względem wartości odżywczych wszystkie odmiany śliwek są do siebie bardzo podobne. Różni je smak i kaloryczność, co wiąże się z zawartością wody w owocach. 

Śliwki są dobrą przekąską dla osób dbających o linię, a nawet mających kłopoty z cukrem. Jedzone ze skórką dostarczą bowiem sporo błonnika, który reguluje trawienie, daje uczucie sytości na dłużej, a także pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. 

Śliwki są dobrym źródłem składników mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, fosforu oraz magnezu. Dzięki temu mogą być dobrym uzupełnieniem diety i juniora, i seniora. Ale spożycie dużej ilości świeżych owoców ze skórką może skończyć się rozwolnieniem, wzdęciami. 

Reklama

Ostrożnie powinny jeść je osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego, jak nadwrażliwość jelitowa, wrzody żołądka oraz dwunastnicy, a także choroby wątroby, oraz pacjenci pozostający na diecie lekkostrawnej.

Węgierki

Poprawiają apetyt, działają korzystnie na układ pokarmowy. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. 

Badania dowiodły, że wyciąg ze śliwek niszczy komórki nowotworowe nie naruszając przy tym komórek zdrowych. Zawdzięczają to dużej zawartości pektyn, które usuwają z jelit nagromadzony w nich tłuszcz i szkodliwe produkty przemiany materii. Wystarczy zjeść 3-4 śliwki dziennie. 

Dojrzałe owoce to świetna przekąska i dodatek do dań, ciast, knedli, pierogów, a także niezastąpiony składnik domowych śliwkowych powideł. 

Mirabelki

Choć nie są tak popularne jak węgierki, mirabelki poprawiają krążenie krwi, a także pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Dlatego regularne jedzenie małych śliwek może przeciwdziałać miażdżycy. 

Owoce bogate są w potas wspierający pracę serca. Pomagają też nawilżyć skórę i pozbyć się popękanych naczynek (tzw. pajączków). Kompresy i okłady z wyciągiem z mirabelek przyspieszają gojenie się ran. Można z nich robić kompot, dżem, wino lub nalewkę.

Renklody

Najzdrowsze są te o ciemnej barwie, bo zawierają najwięcej cennych dla zdrowia antocyjanów. Mają one działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Dostarczą też witamin z grupy B, które wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. 

Zaleca się je osobom żyjącym w pośpiechu, stresie, także uczniom i studentom. Zawarte w śliwkach witaminy z grupy B wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. 

Wystarczy jeść 3 śliwki dziennie, by dać organizmowi magnez i wit. B6, co korzystnie wpływa na układ nerwowy. Renklody można jeść na surowo, nadają się też na przetwory. 

Śliwa tarnina

Ciemnogranatowe owoce z niebieskawym nalotem zawierają flawonoidy - przeciwutleniacze, które nadają owocom charakterystyczną barwę. Dostarczą też substancji, dzięki którym śliwa tarnina działa zatwardzająco. 

Po zjedzeniu owoce tworzą na śluzówce jelit ochronną warstwę, zabezpieczającą przed substancjami wywołującymi biegunki. Dodatkowo owoce spowalniają ruchy jelit, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Poleca się je seniorom przy przewlekłych nieżytach żołądka i jelit. 

Owoce zbiera się w październiku i listopadzie. Są tak kwaśne, że nie nadają się do jedzenia. Cierpki smak tracą po pierwszych przymrozkach lub przemrożeniu w zamrażalniku przez dobę. Wtedy warto je wykorzystać do zrobienia dżemów, kompotów, marmolad, galaretek, nalewek, win oraz likierów. 

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy