Przejdź na stronę główną Interia.pl

Katarzyna Bosacka: Czosnek niedźwiedzi

W twarożku, smalcu, maśle, oleju - gdzie nie spojrzeć, wszędzie czosnek niedźwiedzi. Producenci żywności dodają go do serów żółtych dla zaostrzenia smaku, wsypują do mieszanek przyprawowych, aromatyzują nim wędliny.

Restauratorzy sporządzają z niego pesto i pachnącą zupę. A do niedawna tym mało znanym leśnym ziółkiem mogły cieszyć się głównie niedźwiedzie, które, jak głosi legenda, są największymi wielbicielami jego młodych liści, kuszących chrupkością i piękną zielenią na tle wiosennych, szarych jeszcze pagórków i wzniesień.

Reklama

W przeciwieństwie do czosnku zwyczajnego nie jada się jego bulw, tylko młode liście. W Polsce ta roślina z rodziny amarylkowatych, zwana też czosnkiem dzikim, leśnym, a także cebulą czarownic, występuje w Sudetach, Karpatach, na pogórzu, w Kotlinie Sandomierskiej, w Białowieskim i Biebrzańskim Parku Narodowym, w Puszczy Kampinoskiej. Bardziej powszechna jest w Turcji i na Kaukazie.

W całej Europie jest znana od wieków ze swoich właściwości odżywczych i leczniczych. Drzewiej znachorzy i zielarki "czyścili" nią krew, podawali jako lek na kłopoty z krążeniem czy trawieniem. Czosnkiem niedźwiedzim leczono brak apetytu i anemię. Jego liście mają działanie podobne do dobrze nam znanego czosnku pospolitego, używanego niemal w każdej kuchni w Polsce, a pod pewnymi względami nawet go przewyższają.


Dla porównania - czosnek pospolity ma 1,7 g siarki aktywnej w 100 g substancji suchej, niedźwiedzi zaś aż 7,8 g!

Profesor Holger Kiesewetter z Universität des Saarlandes dowiódł, że w czosnku niedźwiedzim znajduje się 20 razy więcej adenozyny niż w pospolitym. Ma ona właściwości najważniejszych dla naszego organizmu witamin (A, C, E) oraz selenu. Dzięki temu jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed chorobami serca i układu krążenia oraz nowotworami.

Niepozorna, podobna do konwalii bylina jest rośliną bardzo bogatą w siarkę. Pierwiastek ten nie tylko upiększa skórę i wzmacnia włosy oraz paznokcie (bo jest podstawowym składnikiem keratyny), ale też zapewnia prawidłowe działanie naszego układu nerwowego, a zwłaszcza mózgu. Tak jak czosnek pospolity ma również silne działanie bakteriobójcze, śmiało więc można go nazwać naturalnym antybiotykiem.

Z badań publikowanych w "American Cancer Society" wynika, że związki siarki mogą być stosowane jako wspomaganie leczenia niektórych nowotworów, np. glejaka (jednego z rodzajów raka mózgu). Związki siarki w tak dużych ilościach zapobiegają też infekcjom wirusowym układu oddechowego.

Ponadto olejki eteryczne zawarte w czosnku niedźwiedzim ułatwiają odkrztuszanie. W kuchni może mieć tyle zastosowań, ile podpowie nam wyobraźnia. Można go używać między innymi do twarogów, past jajecznych i rybnych. Do zup, mizerii, ziemniaków purée, mięs i ryb. Masło z czosnkiem niedźwiedzim czy oliwa to także świetny pomysł podczas grillowania. Takim aromatycznym masłem można faszerować pieczarki, smarować cukinię, bakłażana, najróżniejsze mięsa. Trzeba jednak pamiętać, że czosnek niedźwiedzi jest w Polsce objęty częściową ochroną. Zanim więc wybierzemy się po niego do lasu, upewnijmy się, czy w tym regionie kraju jest to legalne. Innym rozwiązaniem jest po prostu zasadzenie go w ogródku czy na balkonie, by zimą mieć suszony, a wiosną świeży. W ten sposób cały rok można cieszyć się tym, co czarownice i niedźwiedzie lubią najbardziej.

Przepis na pesto


Składniki

  • 2 szklanki wymytego, porwanego czosnku niedźwiedziego
  • pół szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • pół szklanki orzechów piniowych
  • kilka łyżek wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Czosnek wrzucamy do blendera, zalewamy oliwą, dodajemy orzechy i przyprawy. Blendujemy na dość gładki sos. Przekładamy do słoiczka. Trzymamy do dwóch tygodni w lodówce i używamy do makaronu, jako przyprawy do mięs, kanapek i sałatek.

 Katarzyna Bosacka

PANI 8/2016

Tekst pochodzi z magazynu

Pani

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje