Reklama

Jedzenie, które leczy

Mówi się: Jesteś tym, co jesz. Hipokrates zachęcał: Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.

Naukowcy pracują, aby jedzenie rzeczywiście przynosiło naszemu zdrowiu dodatkowe korzyści, a nawet leczyło. Takie zadanie ma żywność funkcjonalna.

Powstaje ona najczęściej w ten sposób, że do produktu dodaje się substancję korzystną dla zdrowia, która zwykle nie występuje w tym produkcie albo jest jej niewiele. Od 2010 r. nad żywnością funkcjonalną pracują także naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu we współpracy z zespołami z pięciu innych uczelni.

Ciastka, które leczą

Badacze pod kierunkiem prof. Józefa Korczaka w ramach projektu "Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych" opracowali produkty, które nie tylko zaspokajają głód i dostarczają energii oraz składników odżywczych, ale też zapobiegają kilku powszechnym schorzeniom.

Reklama

Badacze chcieli, aby ich produkty pomagały w walce z konkretnymi dolegliwościami lub im zapobiegały. Na przykład chrupki kukurydziane pomagają przy nadciśnieniu, ciastka poprawiają stan zdrowia chorych na cukrzycę, kisiel owocowy przyczynia się do chudnięcia przez osoby otyłe, a pasztet pomaga przy anemii spowodowanej stanami zapalnymi jelit.

Co najlepsze z roślin


Na początku naukowcy przeanalizowali ponad czterdzieści gatunków warzyw, owoców, roślin, nasion, przypraw i ziół, a następnie wybrali te o najbardziej odpowiednich właściwościach. Ich wybór padł m.in. na aronię, ziemniaki czy czerwoną kapustę.

Z badań wynika, że jako żywność funkcjonalna najlepiej sprawdzą się produkty spożywane codziennie i łatwe do przyrządzenia. Dodatkowym wymaganiem było to, by nie odbiegały smakiem oraz aromatem od tradycyjnych produktów.

Gotowe produkty przebadano pod kątem zawartości składników bioaktywnych, wartości odżywczych, a także stabilności i jakości mikrobiologicznej. Cały proces wymagał dużych nakładów pracy, czasu i pieniędzy.

Z pomocą badaczom przyszło Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Naukowcy, dzięki pozytywnej ocenie projektu ze strony ekspertów, otrzymali ponad 35 milionów złotych dofinansowania w ramach Programu Innowacyjna Gospodarka.

Potwierdzona skuteczność


Skuteczność żywności testowano przez dziewięć tygodni na grupie ponad sześciuset osób walczących z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą oraz stanami zapalnymi jelit.

U każdej z grup pacjentów zarejestrowano poprawę wskaźników medycznych. Stan chorych polepszał się, a osoby otyłe znacznie traciły na wadze. Produkty powinny zacząć pojawiać się w sprzedaży na początku przyszłego roku.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy