Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jedz, pij i chudnij!

Nie możesz stracić zbędnych kilogramów, ponieważ masz napady wilczego głodu, twój metabolizm wyhamował? Nie martw się. Mimo to masz szansę na szczupłą sylwetkę.

Nie pomijaj śniadania, nie rezygnuj też z kolacji. Brak jednego z posiłków spowalnia metabolizm. Jedz niewielkie posiłki co 3-4 godziny, lekką, warzywną kolację 3-4 godziny przed snem. Owoce jedz w pierwszej połowie dnia, na obiad zawsze niewielką porcję kaszy lub makaronu. Pożegnaj słodycze, cukier, alkohol i smażone mięsa. Pij więcej wody i ziołowych niesłodzonych napojów, które doskonale usprawnią trawienie i dadzą uczucie sytości.

Banany

Reklama

Choć kaloryczne (jeden średni owoc dostarczy ok. 150 kcal), są świetną propozycją na drugie śniadanie. Są źródłem błonnika (syci i usprawnia trawienie), magnezu, potasu oraz skrobi, która w pierwszej połowie dnia dostarcza energii.

Jałowiec

Tak jak kolendra i pokrzywa ułatwia trawienie i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dodawaj jagody jałowca (tak samo jak kolendrę) do potraw, np. duszonych mięs. Jeżeli pijesz herbatkę z pokrzywy, sięgaj po nią po posiłku. Pamiętaj, żeby kuracja nie trwała dłużej niż trzy tygodnie. Potem zrób przerwę.

Morszczyn

Zmniejsza apetyt, ponieważ zawarte w nim substancje powodują stopniowe wchłanianie węglowodanów. Ponadto morszczyn ma wpływ na gospodarkę hormonalną, dostarczając jod i brom. Zapobiega też efektowi jo-jo. Łyżeczkę suszonego morszczynu zalej szklanką wrzątku, pij raz dziennie przed posiłkiem, na który masz wielki apetyt.

Karczoch

Wspiera wydzielanie żółci, która ma wpływ na trawienie. Wyciąg z liści karczocha zmniejsza ilość tłuszczu w wątrobie. Karczoch zawiera sporo błonnika, dzięki czemu szybko i na długo daje uczucie sytości. Cynaryna zaś przyspiesza spalanie tłuszczów, a kwas chlorogenowy blokuje wchłanianie cukrów i powoduje, że organizm musi czerpać z zapasów.

Bratek trójbarwny

Odwar z fiołka trójbarwnego poprawi przemianę materii i pomoże odtruć organizm (dzięki temu znikną wypryski na skórze). Dwie łyżki ziela zalej 2 szklankami wrzątku, gotuj przez 5 minut pod przykryciem, ostudź, odcedź i pij po szklance odwaru dwa razy dziennie.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje