Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak odróżnić sztuczny od prawdziwego?

Okazuje się, że nie jest to takie proste. Nawet na straganie czy jarmarku pod etykietą „prosto z ula” możemy natknąć się na produkt w całości lub części sztucznie „ulepszony” .

Naturalny miód ma charakterystyczny smak i zapach. Dlatego jeśli tylko możesz, spróbuj go jeszcze przed kupieniem. Powinien pozostawiać w gardle lekko ostry, piekący posmak. Jeśli jest tylko słodki, to sygnał, że może być przygotowany np. na bazie syropu kukurydzianego. 

Przeprowadź prosty test

Reklama

Jeśli zdecydowałaś się już na zakup, upewnij się, że masz produkt wysokiej jakości. Jak? Sprawdź, jak ścieka. Prawdziwy miód tworzy zwartą strukturę. Dlatego powinien spływać z łyżki jednym strumieniem, równomiernie, a następnie utworzyć na talerzu charakterystyczny stożek. Sztuczny miód natomiast będzie się rwał, kapał, szybko utworzy jednorodną plamę o równej powierzchni.

Jak się rozpuszcza? To także bardzo istotna informacja. Do szklanki chłodnej wody włóż łyżeczkę miodu. Ten prawdziwy osiądzie na dnie, będzie rozpuszczał się stopniowo i powoli, utworzy charakterystyczne smugi. Sztuczny już po chwili zmieni konsystencję, rozpuści się szybko i równomiernie. 

Czy miód powinien się krystalizować? Jak najbardziej! Proces ten zaczyna się już kilka miesięcy po zebraniu. Najdłużej krystalizuje się miód akacjowy, najszybciej - rzepakowy. Sztuczny miód nigdy nie będzie miał kryształków. 

Karmelizacja to proces, któremu podlega wyłącznie miód prawdziwy. Jeśli chcesz się przekonać, czy właśnie taki trafił do twojej kuchni, wyłóż łyżeczkę na talerzyk i podgrzej w mikrofali. Sztuczny wyrób zacznie bulgotać i nie skarmelizuje się. Czytaj etykietę. Maksymalny czas spożycia miodu to 3 lata. Jeśli pozostał nam rok, a miód nadal jest płynny, możemy podejrzewać, że jednak jest sztuczny lub został przegrzany

Rodzaje miodu

Wielokwiatowy
Miód z wiosennych kwiatów i ziół będzie miał jasny kolor i delikatny smak. Z kwiatów lata będzie ciemniejszy i intensywniejszy w smaku i zapachu.  Ze względu na smak oraz mniej alergizujące działanie warto podawać go dzieciom, aby wzmocnić ich odporność.

Rzepakowy
Gdy jest płynny, ma bardzo jasną, słomkową barwę. Szybko się krystalizuje, uzyskując wtedy biały lub kremowy kolor oraz konsystencję zbliżoną do smalcu. Miód z rzepaku obniża ciśnienie krwi, wyrównuje niedobory potasu w organizmie, przyspiesza gojenie ran.

Gryczany
Ma ciemny, brunatny kolor oraz charakterystyczny ostry zapach i smak.  Zawiera dużo rutyny, dlatego zaleca się go w chorobach naczyń krwionośnych, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym. Może wspierać także leczenie jaskry, choroby wzroku i słuchu. 

Lipowy
Ma jasnożółtą, bursztynową barwę. Jego smak jest ostry, pozostawia w gardle lekką goryczkę.  Ma silne właściwości antyseptyczne, pomaga w leczeniu anginy, przeziębienia, stanów zapalnych dróg oddechowych, zapaleń zatok. Działa wykrztuśnie, obniża gorączkę, koi nerwy. 

Akacjowy
Ma słomkowy kolor. Krystalizuje się najdłużej ze wszystkich miodów ze względu na dużą zawartość fruktozy. Ma delikatny smak.  Łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego i trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację uszkodzonej tkanki. 

Co zrobić, by miód był płynny?

Wystarczy wstawić słoik skrystalizowanego miodu do garnka z wodą o temperaturze 20˚C i mieszać delikatnie łyżką do uzyskania pożądanej konsystencji. Pamiętaj jednak, by miodu nie przegrzać. W temperaturze 40˚C straci on wszystkie cenne właściwości. 

Zobacz także:

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje