Reklama

Jak dietą pokonać łuszczycę?

Poznaj podstawowe zasady diety, która pomoże rozwiązać problem z łuszczycą.

Postaw na kwasy omega-3 i witaminy A, E i B2, ograniczające procesy zapalne w organizmie. Jak wynika z badań, osoby z łuszczycą mają zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto więc profilaktycznie ograniczyć tłuszcze zwierzęce.

Więcej kwasów omega-3

Dobre dla skóry tłuszcze wchodzą w skład wielu produktów, nie tylko ryb morskich. Oprócz łososia czy śledzi warto spożywać 2-3 orzechy dziennie.

Witamina E

Źródłem tej witaminy jest olej lniany, który powinnaś pić w postaci surowej, nie podgrzewanej. Skrapiaj olejem sałatki, zupy, pomidory czy kanapki.

Co ograniczyć?

Głównie mięso, wędliny, wędzone ryby, nabiał, dania fast food i słodycze. Pokarmy te zwiększają ryzyko stanów zapalnych. Zastąp je dużą ilością warzyw.

Witamina A i B2

Mają ogromny wpływ na stan skóry. Jedz jabłka, brokuły, cebulę, groch, śliwki, brukiew. Potrzebujesz też cynku (dużo w pestkach dyni) i witaminy C (jedz kapustę).

37/2016 Na żywo

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy