Reklama

Głodówki dla zdrowia?

Specjaliści od zdrowego żywienia nie mają wątpliwości, że głodówki i bardzo restrykcyjne diety nie służą zdrowiu, ponieważ nieodłącznym elementem takiego odchudzania jest efekt jo-jo.

Długie przerwy w jedzeniu

Wielogodzinne przerwy między posiłkami przyczyniają się do tycia, bo każda dłuższa przerwa w dostawie energii to sygnał dla organizmu, by gromadził zapasy.

Ponadto głodówki spowalniają metabolizm, który u osób po pięćdziesiątce i tak działa nie tak sprawnie jak kiedyś. 

Regularność

Regularne posiłki to najlepszy sposób, by pozbyć się nagromadzonego tłuszczu. Najlepiej jeść niewielkie posiłki co trzy godziny. 

Powinny one być bogate w błonnik (pełnoziarniste makarony lub pieczywo, otręby, płatki owsiane oraz warzywa). 

Trzeba też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Gdy pijemy za mało płynów, nasz metabolizm zwalnia. 

Jeśli więc chcemy zrzucić kilka kilogramów, jedzmy z umiarem (lepiej też postawić na jakość jedzenia) i pijmy dużo wody. To podstawa.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: dieta | odchudzanie | głodówka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy