Reklama

Dieta kontra zaparcia

Jeśli chcesz pozbyć się tego problemu, powinnaś już od jutra zmienić jadłospis.

Zrezygnuj z wszelkich produktów z białej mąki i białego ryżu, zwalniających perystaltykę. Wyklucz też drobne kasze i owoce z małymi pestkami.

Zadbaj o więcej błonnika, który usprawnia pracę jelit, a także o codzienną porcję tłuszczu roślinnego. Jedz o stałych porach, co trzy godziny, bo efektem zbyt dużych przerw między posiłkami jest zwolnienie metabolizmu.

1. Warzywa bogate w błonnik
Zaleca się je nie tylko na obiad, ale do każdego z posiłków. Warzywa surowe, zwłaszcza kapusta, marchew, seler naciowy, najsilniej pobudzają ruchy jelit.

Reklama

2. Pieczywo na zakwasie
Wybieraj chleb i bułki z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem nasion słonecznika, dyni czy soi. Dietetycy zalecają pieczywo wypiekane na naturalnym zakwasie.

3. Kawa tak, czekolada nie
Małe porcje kawy, bez mleka i cukru możesz pić kilka razy dziennie, a pobudzisz perystaltykę. Jeśli nie lubisz gorzkiej, słodź ją ksylitolem. Unikaj czekolady.

4. Woda na czczo
Picie jej 15 minut przed śniadaniem reguluje rytm wypróżnień. Wypijaj 250 ml letniej wody, małymi łykami. Możesz do niej wcisnąć sok z połówki cytryny.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy