Reklama

Dieta kontra zakwaszenie

Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na wiele chorób, z nowotworami włącznie.

Zrezygnuj z pokarmów obfitujących w białko i tłuszcze, unikaj głodówek, które sprzyjają zakwaszeniu. Produkty kwasotwórcze ogranicz, by nie przekraczały 20 proc. dziennego spożycia. 80 proc. stanowić będzie żywność odkwaszająca (zasadotwórcza).

1. Zasadotwórcza cytryna

Kilka łyżek soku dodawaj do szklanki letniej wody i wypijaj przed śniadaniem. Sok albo krążki owoców dodawaj do wody w ciągu dnia, by stale alkalizować treść żołądka.

2. Dozwolone

Możesz jeść chleb pełnoziarnisty, drób, jajka ekologiczne, łososia, makrelę, fasolę, groch i brązowy ryż. Jeden z tych produktów może jednak stanowić 20 proc. posiłku.

Reklama

3. Niewskazane

Nie spożywaj słodyczy, tłustego mięsa i wędlin, żółtego sera oraz serów dojrzewających, a ponadto alkoholu i napojów gazowanych. Silnie zakwaszają one organizm.

4. Bezpieczne

Oliwę i oleje roślinne możesz dodawać do sałatek czy dań mięsnych bez ograniczeń, mają bowiem działanie obojętne. Pamiętaj jednak, że są kaloryczne.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy