Reklama

Czekoladowa terapia

Niesie mnóstwo korzyści dla zdrowia. Sięgając po czekoladę codziennie, zapobiegasz depresji i udarowi. Zaleca się ją nawet na diecie odchudzającej! Ważny jest jednak umiar (nie przekraczaj dwóch kostek dziennie).

Gorzka na receptę

Ma w składzie co najmniej 60 procent kakao - im więcej, tym zdrowsza. Gorzka czekolada ma wiele właściwości prozdrowotnych, ponieważ zawiera witaminy z grupy B, A, C, selen, błonnik, jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz silne antyoksydanty - polifenole i flawonoidy. Związki te spowalniają starzenie się organizmu i wspomagają procesy krwiotwórcze. Wpływają również na zwiększenie produkcji neuroprzekaźników w mózgu. Gorzka czekolada jest też bogata w magnez i potas, ważne dla prawidłowej pracy serca. Jedz ją, jeśli na co dzień długo pracujesz, masz wiele obowiązków i brak ci czasu na relaks. Sięgaj po słodko-gorzkie kostki również wtedy, gdy masz skłonności do depresji, wysoki poziom cholesterolu czy problem z żyłami (zapobiegniesz zakrzepicy).

Reklama

Dla kogo niewskazana?

Mimo jej zalet, nie wszyscy powinni sięgać po gorzką czekoladę. Kakao jest bowiem jednym z silniejszych alergenów. Uczula zwłaszcza osoby, które cierpią na nietolerancję pokarmową czy atopowe zapalenie skóry (AZS). Badania przeprowadzone wśród pacjentów skarżących się na bóle głowy wykazały, że spożywanie czekolady zwiększa liczbę napadów migrenowych. Nie sięgaj po gorzki przysmak również wtedy, gdy dokucza ci żołądek. Czekolada jest ciężkostrawna i pobudza wytwarzanie kwasu solnego. U osób podatnych wywołuje refluks i zgagę, sprzyja nadżerkom.

Pobudza jak filiżanka espresso

100 g czekolady zawiera nawet do 35 mg kofeiny! Co więcej, ma ona również w składzie teobrominę utrzymującą się w organizmie cztery razy dłużej od kofeiny (jest od niej łagodniejsza dla serca). Zjedzenie czekolady stymuluje krążenie krwi, usprawnia proces myślenia, zwiększa zdolność uczenia się. Unikaj jednak delektowania się tym rarytasem, jeśli stwierdzono u ciebie zbyt wysokie ciśnienie krwi albo masz skłonność do jego nagłych skoków. Także wtedy, gdy czujesz rozdrażnienie czy niepokój albo jeśli pijesz dużo kawy i herbaty.

Uwaga na złe tłuszcze

Czekolady o słodkim smaku, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, podnoszą poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Bywają dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, który sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia (zwłaszcza miażdżycy i nadciśnieniu). Wysoki indeks glikemiczny tych czekolad oznacza, że powodują wzrost cukru we krwi i odkładanie się tłuszczu. Wybierając, unikaj nadziewanych, bo mają najwięcej cukru, barwników i niekorzystnych dla zdrowia ulepszaczy smaku.

Alarm w czasie pylenia

Kakao jako silny alergen może uczulać i tworzyć reakcje krzyżowe z innymi substancjami uczulającymi. Największe powinowactwo (prawie identyczny skład) wykazuje do pyłku brzozy. Masz na nią alergię? Nie jedz więc czekolady w czasie, gdy brzoza pyli. Kakao może również wchodzić w reakcje krzyżowe z pyłkami leszczyny, jabłoni czy gruszy.

17/2016 Na Żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy