Reklama

Cytrusy - na co zwracać uwagę

Odrobina słońca zimą? Tak, bo teraz jest najlepszy czas na cytrusy pełne witaminy C i antyoksydantów. I jeszcze ten zapach…

Sięgając po te owoce, unikaj tych z ciemnymi plamkami. Lepsze są owoce z cienką skórką. Gruba może oznaczać, że do jej uprawy zastosowano za dużo chemii. Błyszcząca - o woskach chroniących przed gniciem.

Wszelkie uszkodzenia ostrzegają o tym, że toksyny czy grzyby mogły wniknąć do środka. Oznaką dobrego gatunku i świeżości owocu jest za to intensywny aromat. Jeśli wolisz bezpestkowe pomarańcze, szukaj owoców z dziurką  na jednym z końców, tzw. pępkiem.

Za najsłodsze mandarynki uchodzą klementynki. Z grejpfrutów wybieraj odmianę floryda. Wśród pomarańczy  - hiszpańskie wygrywają z włoskimi, a ciężkie z lekkimi.

Reklama

Dlaczego warto je jeść?

Zawierają  witaminę C, a ta zwiększa przyswajanie żelaza z innych produktów i wspiera naszą odporność. Dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn regulują pracę jelit. W odchudzaniu bardzo pomocny jest grejpfrut, bo przyspiesza spalanie tłuszczu. Czerwony jest zdrowszy niż żółty, bo zawiera likopen. Substancja ta jest także polecana w profilaktyce raka piersi i prostaty.

Hesperydyna w cytrusach wspiera natomiast pracę układu krążenia.

Uwaga! Według medycyny chińskiej cytrusy wychładzają organizm. Jednak coraz częściej dowodzi się, że jest wręcz przeciwnie. Trzeba tylko pilnować, by w zimowym menu była wystarczająca ilość potraw gotowanych.   

Nie zdejmuj białej błonki tuż pod skórką!

Większość z nas ją obiera, bo ma gorzki smak. A tymczasem ta właśnie część owocu zwana albedo zawiera związki, które chronią przed udarem i zawałem.

Próbowałaś pomelo?

 Choć nazywany jest pomarańczą olbrzymią, przypomina grejpfruta.  Ma najwięcej witaminy C ze wszystkich cytrusów i silne właściwości alkalizujące - odkwasza organizm.

   IK

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy