Reklama

Cukier pachnący kokosem

Na półkach sklepowych coraz częściej pojawia się cukier kokosowy - czasem występuje też jako cukier palmowy (jest bowiem wytwarzany z pąków palm kokosowych).

Wygląda podobnie do trzcinowego, jednak wyróżnia się wyjątkowym karmelowym aromatem i lekko kokosowym posmakiem.

Dlaczego warto nim słodzić? W przeciwieństwie do popularnego cukru z buraków nie jest rafinowany - nie zawiera więc dodatków sztucznych barwników. Stanowi za to źródło cennych pierwiastków, takich jak magnez, potas, cynk i żelazo oraz witamin - C i z grupy B.

Ma od białego prawie o połowę niższy indeks glikemiczny (dla cukru kokosowego wynosi on 35 IG; dla białego 65 IG). Jest bezpieczniejszy dla osób zagrożonych cukrzycą i otyłością, bo hamuje skoki glukozy w organizmie. Można go stosować tak samo jak cukier biały: słodzić nim napoje, dodawać do ciast. Jest uniwersalny i smaczny. Jedyny minus to cena... Cukier kokosowy kosztuje ok. 12 zł za 300 gramów...

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy