Reklama

Co jeść, aby obniżyć poziom cholesterolu

Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, a także produkty pełnoziarniste (razowe makarony i pieczywo), bo zawarty w nich błonnik utrudnia przyswajanie cholesterolu.

Należy ograniczyć jego źródła, czyli niezdrowe tłuszcze nasycone (mięso, wędliny) i te typu trans (słodycze), a sięgać po nienasycone zawierające kwasy omega-3, czyli oliwę, olej rzepakowy, awokado, tłuste ryby morskie. Zamiast smażyć, trzeba gotować na parze lub dusić (bez tłuszczu).

Śniadanie

Graham z indykiem, sałatą, pomidorem, herbata lub kasza manna z jagodami, kakao.

Drugie śniadanie

Sałatka grecka z oliwą, kromka razowca z awokado, herbata owocowa lub jabłka zapiekane z cynamonem, woda z cytryną.

Reklama

Obiad

Krupnik na pęczaku, gotowane klopsiki cielęce, ziemniaki z wody, sałata z sosem winegret, świeżo wyciskany sok jabłkowy albo krem z białych warzyw, kasza gryczana, stek wołowy, buraczki, kompot truskawkowy.

Podwieczorek

Jogurt z orzechami i migdałami, herbata, lub koktajl owocowy na maślance, woda z limonką.

Kolacja

Makaron razowy z gotowanym łososiem, woda mineralna lub makrela z twarogiem, szczypiorkiem, zielona herbata.


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy