Przejdź na stronę główną Interia.pl

Brązowy ryż - zdrowe źródło węglowodanów

Jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Ma specyficzny, dużo intensywniejszy od odmiany białej, aromat i smak.

Pochodzi z Chin. Znano go i uprawiano już 7 tysięcy lat temu. Do Europy trafił dopiero za czasów Aleksandra Wielkiego i od tamtego czasu zagościł w niej na dobre. 

Reklama

Ryż brązowy, zwany też naturalnym, pozbawiony niejadalnej łuski, jest praktycznie nieoczyszczony. To czyni go zdecydowanie bardziej wartościowym niż ryż biały. Dzięki wysokiej zawartości błonnika ma on również niższy indeks glikemiczny, mniej więc tuczy. 

Porcja zdrowia 

Brązowy ryż jest źródłem węglowodanów, błonnika, białka i tłuszczów wielonienasyconych. Zawiera też magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i  selen oraz witaminy z grupy B i PP, a także kwas foliowy. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych. Korzystnie wpływa na trawienie, ma właściwości przeciwbiegunkowe, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i  ma dobroczynny wpływ na serce. Bywa pomocny w leczeniu łuszczycy. 

W kuchni 

Podobnie jak ryż biały, brązowy może być dodatkiem do różnych dań obiadowych, ale wykorzystasz go także do potraw kuchni orientalnej, farszów i sałatek. 

Roślinny napój

Z brązowego ryżu możesz też łatwo uzyskać mleko ryżowe. Jest ono zalecane osobom z nietolerancją laktozy i białek mleka krowiego. Szklankę brązowego ryżu zalej litrem wody i pozostaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie dolej cztery szklanki wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Zmiksuj i przecedź przez podwójnie złożoną gazę. Mleczny napój przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce. Smak mleka poprawisz, gdy w trakcie gotowania dodasz laskę wanilii.

Jak przygotowywać brązowy ryż? 

Przed gotowaniem płucz go w zimnej wodzie, aż do momentu gdy woda będzie czysta. Następnie wsyp do zimnej, nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 2,5 szklanki wody) i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod lekko uchyloną przykrywką przez 30-35 minut na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie wodę (czas zacznij odliczać od chwili zagotowania). Uważaj, aby nie przypalić.

Po ugotowaniu odstaw na 10 minut, nie zdejmując przykrywki. 

Po tym czasie przelej ryż zimną wodą i wzrusz widelcem. 

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje