Reklama

Abc dyni

W sezonie warto jeść dynie. Dobrze poznać garść podstawowych informacji.

Jaką dynię wybrać?

 Dojrzałą i aromatyczną dynię poznaję po skórce, która powinna być matowa - w żadnym razie nie powinna się błyszczeć. Przy naciskaniu palcem skórka nie powinna się uginać. Ale najważniejszym wskaźnikiem dojrzałości jest łodyga - musi wyglądem przypominać korek.  

Hokkaido

To coraz bardziej popularna odmiana dyni. Ma ścisły miąższ, o pomarańczowym kolorze i wspaniały aromat. A co najważniejsze, jej skórka nadaje się do jedzenia - nie trzeba jej obierać.

Zamrażanie

Dynię kroję w kostkę i blanszuję 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Nie może tylko za bardzo zmięknąć, bo straci smak. Dynię osączam, studzę, przekładam do woreczków i mrożę. W ten sposób można ją przechowywać 12 miesięcy.

Reklama

Hanna Szymkiewicz  - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy